Saturday, March 19, 2011

::Kecantikan bukanlah segala-galanya::

kajian pernah dibuat ke atas ramai respondent tentang apakah kriteria yang dilihat oleh lelaki dan perempuan dalam memilih pasangan. majoriti lelaki memilih kecantikan sebagai kriteria pertama dan majoriti wanita memilih kewangan/harta sebagai kriteria utama. kajian ini adalah kajian di amerika dan saya andaikan inilah kriteria yang diambil oleh kebanyakkan org di dunia.

Di sini saya ingin fokuskan kepada kecantikan. Kecantikan memang satu kebahagiaan bagi lelaki. Semakin cantik seseorang itu, semakin dia mendekati nilai kewanitaan dari segi kaca mata kasar. Keinginan lelaki kepada kecantikan bukan satu perkara baru, ia adalah nafsu yang sudah bertapak sejak zaman pembunuhan qabil terhadap habil lagi kerana dengki melihat saudaranya mendapat pasangan yang cantik.

Saya teringat satu filem bersiri dr house memilih dr cameron sebagai pembantunya. dr cameron merasa tercabar kerana dr house memilihnya untuk berkerja dengannya kerana kecantikannya dan bukan kerana kepandaiannya. Bila ditanya oleh dr cameron, dr house menjawab "saya memilih awak sebab memilih awak adalah seperti meletakkan patung hiasan di ruang legar".

Sepertimana tidak wujudnya cinta sejati, begitulah juga tidak wujudnya kecantikan sejati. Saya maksudkan dengan kecantikan sejati ialah kecantikan yang apabila diperolehi, kita puas dengannya dan tidak akan ada yang lebih cantik dari itu. 'kecantikan sejati' tidak wujud. Gelaran wanita tercantik di dunia adalah satu tahyul. Sesiapa yang menburu kecantikan sejati samalah seperti mengejar fatamorgana. Sungguh kasihan, dia merasakan dengan mendapat wanita yang lebih cantik akan memuaskan hatinya tetapi sebaliknya dia akan menjadi seperti seorang yang sentiasa lapar walaupun makan apa sahaja. Jiwa tidak tenteram dan sentiasa tercari-cari kecantikan yang boleh memuaskan hati buat selama-lamanya,melompat dari satu wanita ke wanita yang lain mencari-cari kepuasan diri yang tak kunjung tiba.

Realitinya kecantikan wanita tidak akan berkesudahan. Setiap hari kita akan sentiasa berjumpa dengan wanita cantik yang berlainan dan nafsu akan sentiasa tertarik. Persoalannya dimanakah sudahnya pencarian ini? Seperti kawan saya pernah berkata "ibu-ibu melahirkan perempuan cantik setiap hari, dimanakah sudahnya?".

Jika inilah kriteria utama yang dijadikan kayu ukur untk memilih pasangan, ia akan mendatangkan masalah kepada kita atas beberapa faktor:

1. Perempuan yang terlalu cantik akan menarik terlalu ramai lelaki, ia dari satu segi akan menyusahkan kita sebagai pasangan hidupnya. seperti kata pepatah "barangsiapa yang berkahwin dengan wanita cantik, maka sebenarnya dia berkahwin dengan masalah".

2. Sebenarnya kecantikan bukanlah segala-galanya yang menjamin kebahagiaan. Kecantikan tanpa agama adalah tanggungan dosa, kecantikan tanpa akhlak adalah neraka, kecantikan tanpa ilmu adalah kemunduran.

Sebab itulah Rasulullah pernah bersabda "wanita yang berkulit hitam dan koyak telinganya adalah lebih afdhal dikahwini jika dia beragama".

saya tidak sekali-kali menafikan kecantikan sebagai salah satu dari faktor kebahagiaan.ia adalah satu faktor yang tidak boleh dinafikan. Menurut Imam Ghazali, kecantikan diletakkan dalam keutamaan ke 3 selepas agama dan akhlak.

Jangan ditolak faktor kecantikan dalam memilih pasangan. Itu adalah orang yang cuba menafikan fitrah. Sesiapa yang cuba menafikan fitrah, dia akan mengundang masalah dalam hidupnya. Cuma pada pendapat saya berpada-padalah dalam memilih kecantikan sebagai faktor memilih pasangan. Jangan cuba mendidik diri kita untuk terlampau dalam memilih kecantikan, kelak akan menyusahkan diri sendiri.

Persaingan menunjukkan kecantikkan

Malangnya zaman yang kita lalui sekarang adalah zaman yang penuh dengan fitnah. Di zaman ini, setiap wanita yang tidak menjaga agama cuba menunjukkan kecantikan masing-masing. Kalau boleh hendak sahaja ditunjukkan segala-galanya kepada lelaki dan itulah yang telah berlaku. Bukan setakat muka, bahkan bentuk badan cuba ditunjukkan seluas-luasnya kepda lelaki. Bentuk badan diperagakan kepada lelaki dengan berpakaian ketat walaupun memakai tudung. Jika diwaktu dahulu, pakaian ketat hanyalah dipakai oleh pelakon dan penyanyi, sekarang pakaian ketat dipakai oleh hampir kesemua wanita Islam tanpa segan silu. Di zaman ini, yang berpakaian seperti telanjang itulah yang dikatakan mengikut peradaban zaman dan muslimah yang menutup aurat itulah yang dikatakan ketinggalan zaman.

Maka benarlah ramalan rasulullah tentang akhir zaman

"Dua golongan di antara penghuni neraka yang belum aku lihat keduanya: suatu kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka gunakan untuk memukul orang-orang; perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang cenderung dan mencenderungkan orang lain, rambut mereka seperti punuk unta yang miring. Mereka ini tidak akan masuk surga dan tidak akan mencium aroma surga. Sesungguhnya aroma surga itu boleh dicium sejauh perjalanan demikian dan demikian. "

(HR Muslim)

Imam Muslim meriwayatkannya dari Zuhair bin Harb, dari Jarir, dari Suhail dari bapaknya (yakni Abu Shalih), dari Abu Hurairah. Hadis tersebut juga diriwayatkan oleh Ibn Hibban dalam Shahîh-nya dan Imam Ahmad dalam Musnad-nya.

sungguh benar nabi muhammad dalam ramalan ini.

bertambah bahaya lagi apabila setiap iklan dan poster menonjolkan wanita cantik. setiap pelakon drama dan penyanyi mestilah wanita cantik. hatta produk sabun dan pakaian sekalipun menonjolkan wanita cantik. maka masyarakat kita secara tidak sedar sudah meletakkan piawaian yang tinggi bagi kecantikan wanita. "wanita mestilah cantik" atau "wanita yang kurang cantiknya maka kuranglah darjat sebagai wanta".

wanita-wanita islam mula terpengaruh dengan budaya dan pakaian yang ditunjukkan di dalam TV. sebab itulah TV adalah satu saluran berbahaya yang boleh mempengaruhi pemikiran anak-anak muda muslim. apa yang ditunjukkan di dalam TV, maka itulah perkara yang kita akan ikut. sebab itulah kerosakan akhlak bukan sahaja berlaku di bandar-bandar, bahkan juga berlaku di kampung-kampung kerana keracunan fikiran anak muda Islam melalui media massa.

Bandingan dengan golongan bukan Islam

Ditambah malang lagi apabila kita berada di dunia global. Kita mula bercampur dengan bangsa lain dan menonton filem bangsa lain. Kita sudah mula membuat perbandingan tentang apakah itu kecantikan maka bangsa yang kurang cantiknya akan ditinggalkan dan bangsa yang lebih cantik akan tinggi darjatnya. Perletakan standard yang tinggi kepada kecantikan melalui iklan dan filem ini mendatangkan bahaya kepada hubungan pasangan. Lelaki-lelaki tua yang sebelum ini tidak berpeluang untuk mencari gadis-gadis kerana kongkongan suasana pada masa itu, kini telah mengambil peluang kerana kebebasan pergaulan yang semakin menjadi-jadi.

Kita mula merasa dengki dengan wanita belum Islam yang mendedahkan badan mereka. Kita dengki melihat mereka memakai skirt dan seluar pendek hingga nampak peha, kita dengki melihat wanita belum Islam memakai seluar jeans ketat hingga nampak lurah punggung, kita dengki melihat wanita belum Islam memakai baju ketat yang menampakkan bentuk buah dada. Kerana ingin menjadi wanita 'global', kita mula meniru cara pemakaian mereka. Akhirnya wanita Islam yang dahulu tinggi maruahnya kini maruahnya seperti barangan jualan lelong. dipermainkan dan kemudiannya ditinggalkan tanpa sebarang ikatan.

Apabila wanita keluar rumah dan menunjukkan kecantikan masing-masing, maka mulalah timbul unsur-unsur persaingan maka terpaksalah wanita-wanita berusia memakai baju ketat dan seluar jeans untuk menandingi wanita-wanita muda. Wanita-wanita muda pula berlumba-lumba cuba untuk menunjukkan tubuh yang langsing dan muka yang cantik kepada kaum lelaki. Sebab itulah ahli perniagaan produk kecantikkan menjadi kaya raya disebabkan kegilaan melakukan perlumbaan menunjukkan kecantikan.

Perbuatan mengikut yahudi dan kristian

kaum lelaki mula mengambil kesempatan atas perubahan yang terbuka luas ini. Disebabkan tiada lagi halangan untuk membawa anak-anak dara muslim ke mana-mana, maka berlakulah budaya bonceng haram, budaya hubungan seks haram dan budaya anak haram. Lelaki mula memilih wanita-wanita seperti memilih barang mainan,habis madu sepah dibuang. Salah siapa? soalan ini akan dijawab kemudian.

Akhirnya kita kaum muslim sudah mula menjadi seperti kaum yahudi dan kristian. Orang yahudi dan kristian sudah mula redha/rela dengan kita kerana kita mengikut MILLAH (cara hidup mereka). Sebagaimana ayat al-Quran al-Baqarah ayat 120 "Sekali-kali tidak akan redha orang-orang Yahudi dan Nasrani sehinggalah kamu mengikut millah (jalan-jalan hidup) mereka".

Jangan keliru. millah tidak bermaksud agama. millah bermaksud cara hidup. Walaupun kita tidak masuk agama mereka, orang-orang yahudi dan kristian sudah redha/suka dengan kita jika kita mengikut cara hidup mereka dan inilah apa yang telah berlaku.

ataupun hadith rasulullah "Dari Abu Sa'id Al-Khudri Ra. ia berkata: Bahawasanya Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam bersabda: Kamu akan mengikuti jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka". Sahabat bertanya. "Ya Rasulullah! Apakah Yahudi dan Nashrani yang Tuan maksudkan?" Nabi Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam menjawab, "Siapa lagi?" (kalau bukan mereka). (HR. Muslim)

No comments:

Post a Comment